Recept

IMG_4645-2

Här har vi samlat de sparrisrecept som våra kunder efterfrågar mest.


Karnas sparrispaté

 Till 4 pers. 600 gr sparris 4 ägg 2 dl Creme Fraiche salt och peppar Ansa och dela sparrisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, lägg sparrisen i en matberedare eller använd stavmixer. Häll i ett ägg i taget, sedan Creme Fraiche, salt och peppar. Kör tills det blir […]

Läs hela

Ostgratinerad sparris

Variera med din favoritost! Ingredienser 500 g färsk grön sparris (1 kg som huvudrätt) Sås 2 msk smör 2 msk vetemjöl 4 dl mjölk 150 g riven emmentalerost 50 g riven parmesanost Salt och vitpeppar Gör så här Sätt ugnen på 250 grader (grill) Gör ostsåsen. Koka sparrisen inte helt mjuk i 3-5 minuter. Lägg […]

Läs hela

Primörsallad

En fräsch sallad som passar perfekt till den varma försommardagen! Ingredienser 500 g färsk violett eller ljusgrön sparris 500 g färska, små potatisar Lite färsk spenat 4 msk torrt vitt vin Dressing Några späda skott av dragon Saft från 1 citron 1/2 dl rapsolja Gör så här Skrubba potatisarna och koka dem. Dela dem om […]

Läs hela

Rostade sparrisar

En ljuvlig förrätt med smak av Italien! Ingredienser 500 g färsk, grön sparris (1 kg som huvudrätt) Parmesanost Pinjenötter Flingsalt Dressing Raps eller senapsolja Citro, salt och vitpeppar Gör så här Lägg sparrisen i en oljesmord, eldfast form. Strö över lite flingsalt. Rosta lätt i 225 graders värme tills de blir mjuka. Blanda samman dressing, […]

Läs hela

Sparris med räkor och citrussås med ingefära

4 portioner (förrätt) Ingredienser 200 g sparris 300 g skalade räkor 4 apelsiner 1 citron 1 stjärnanis 3 kardemummakapslar 2 tsk smör 1 bit ingefära, ca 3 cm 1 granatäpple salt Gör så här: Pressa apelsinerna och citronen, sila juicen och koka med stjärnanis och kardemumma tills 1dl återstår, rör i smöret. Skala och riv […]

Läs hela

Sparris med smält smör

En enkel och snabblagad rätt som passar sig utmärkt som en lättare förrätt. Gör så här Koka färsk eller fryst grön sparris nätt och jämnt mjuk i saltat och sockrat vatten. Strö flingsalt över sparrisen och servera en skål med smält smör att doppa sparrisen i.

Läs hela

Sparrissoppa

En underbart god och len soppa där äpplen neutraliserar den naturliga beskan från sparrisen. Ingredienser (4 port.) Ca. 300 g färsk eller fryst sparris 1-2 äpplen 8 dl grönsaksbuljong salt, vitpeppar 50 g smör 2 dl vispgrädde (som vispas) Gör så här Skär av sparrisknopparna. Ansa och koka sparris och äpplen tills de mjuknat (cirka […]

Läs hela

Svartbröd

Svartbröd 4 st 9 dl vetemjöl 3 dl grovt rågmjöl 3 dl kruskakli 500 g rågkross 1 l grahamsmjöl 3 tsk salt 2 tsk brödkrydda 10 tsk bikarbonat 1 fl mörk sirap 2 dl solroskärnor 2 l filmjölk Blanda i hop alla ingredienserna till en jämn smet . Smörj formarna med olja. Det blir till […]

Läs hela

Tyska viner till vårens sparris

I maj är den underbara sparrisen som allra bäst. Men vad skall man dricka till? Sparris nämns ofta bland de där råvarorna som är totalt omöjliga att kombinera med vin. Fira sparrissäsongen med speciella menyer och detta skall du ha i glaset: Till kokt sparris med en örtvinägrett: ”Välj ett vin med lite restsötma, som […]

Läs hela

Västerbottenpaj

En paj god som den är och ett måste till kräftskivan 4-6 portioner Ingredienser 2 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 100 g smör 2 msk vatten Fyllning: 100 g rökt kött 125 g riven västerbottenost 225 g grön sparris 1 dl smörfrästa kantareller 3 ägg 3 dl mjölk salt, peppar Gör så här Hacka samman […]

Läs hela

Vivis bondbröd till sparrissoppa

Vad är godare än nybakat bröd till sparrissoppa? Ingredienser 50 g jäst 2 ½ dl vatten 2 tsk salt 3 msk rapsolja 9 dl rågsiktsmjöl ca: 9-12 dl vetemjöl olja samt grovt flingsalt Gör så här Smula jästen i bunken och rör ut den i fingervarmt vatten. Tillsätt rapsolja, mjöl och salt. Knåda degen i […]

Läs hela