Vad är godare än nybakat bröd till sparrissoppa?
Ingredienser
- 50 g jäst
- 2 ½ dl vatten
- 2 tsk salt
- 3 msk rapsolja
- 9 dl rågsiktsmjöl
- ca: 9-12 dl vetemjöl
- olja samt grovt flingsalt
Gör så här
Smula jästen i bunken och rör ut den i fingervarmt vatten. Tillsätt rapsolja, mjöl och salt. Knåda degen i 4-5 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Arbeta därefter degen i 2 minuter.
Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda ytterligare en stund.
Lägg degen i en form med måtten 30×40 cm. Låt degen jäsa under duk i ytterligare 20 minuter. Gör små gropar med tummen och pensla i lite olja. Strö över grovt flingsalt.
Grädda brödet i 225 grader i 20 minuter på den nedersta falsen.
Låt brödet svalna på galler med bakduk (mjuk skorpa), utan bakduk (hård skorpa).