Om Sparris

Sparris är en gammal gröda, men har i Sverige endast odlats sedan 1700-talet. Den är en flerårig planta och det är inte ovanligt att skörda samma planta i 20–25 år. Sparris växer vild i sydöstra Europa och i delar av södra Ryssland.

Grön eller vit sparris?

Den vita sparrisen odlas på höga sängar och skärs av under jorden då toppskottet bryter fram. Det är viktigt att undvika ljus eftersom detta medför missfärgning. Den gröna sparrisen kräver inte höga sängar. De gröna skotten växer ovan jord och skärs av vid jordytan när de fått lagom längd. Det är således betydligt mindre arbete i samband med odling av grön sparris. Grön sparris har lite kraftigare smak, högre näringsinnehåll och är lättare/bekvämare att tillaga än vit sparris.

Så kokar du din sparris

Tvätta stänglarna i kallt vatten och skär bort den nedersta träiga delen. Koka upp vatten och salta. Låt stänglarna ligga i botten i hela sin längd eller använd en hög gryta. Knopparna kan då sticka ovanför. Är sparrisen olika tjocka lägger du i de tjocka stänglarna först. En normaltjock stängel (som ett finger) skall koka i 5-8 minuter. Om du lägger dem över en gaffel skall de fortfarande bibehålla sin spänst. Böjer de sig runt gaffeln har du kokat dem för länge.
Låt vattnet rinna av och servera.

Så här förvarar du din sparris
(och så förvarar en bra mataffär sin sparris!)

Sparrisen kan förvaras i upp till 2 veckor med rätt hantering. Sparris skall förvaras stående i 1-2 cm vatten för att inte torka ut. Vid rumstemperatur (20°C) står den sig 1-2 dagar men klarar sig ända upp till 14 dagar om temperaturen är 0°C.
Man kan också linda in dem i något fuktigt och ställ dem svalt (2-4°C). Skär av ändarna och ställ dem i vatten en timme före servering.

Frysa in sparris

Sparris kan med fördel frysas in. För kort tids frysning (upp till 4 månader) låter du dem torka och skär bort den nedersta delen. För längre förvaring behöver de förvällas i ett par minuter. Låt dem svalna och frys dem. Vid tillagning kokar man sparris utan att den har tinat. Fryst sparris lämpar sig bäst i soppa eller paj.

Näringsinnehåll

Sparris är en av de grönsaker som innehåller mest näringsämnen.

Sparris, grön och vit:

  • Energi 23kcal/97kJ
  • Vatten 92g
  • Protein 3,1g
  • Fett 0,2g
  • Kolhydrater totalt (ej fibrer) 2,2g
  • Kostfiber 1,5g
  • Kalium 300mg
  • ß–karoten 350µg
  • C–vitamin 33mg.